vrijdag 2 maart 2012

QReatief met QR-codes

Een QR code is zo'n raar zwart-wit vierkantje met al die vreemde zwarte puntjes/blokjes. Je ziet het steeds meer, in advertenties en op straat bij billboards, makelaarsposters enz. De code scan je met je smartphone (met speciale QR-reader, app) en brengt je direct de info die de maker van de code je graag verstrekt.
Zo kun je op betrekkelijke eenvoudige manier die weinig ruimte in beslag neemt, toch heel veel info geven. Bijvoorbeeld door direct te linken naar een website of een brochure (vaak bij koophuizen). Het wordt ook wel gebruikt voor digitale visitekaartjes. Geef een QR-code van je visitekaartje en de scanner heeft direct al je gegevens in zijn smartphone (zoals onderstaande code). Erg handig allemaal!


Ik krijg nog niet helemaal het idee dat de QR-code erg doorbreekt hier. Het is handig, maar niet erg sexy of spannend. Wellicht moeten Nederlandse ondernemers nog doorkrijgen hoe ze dit creatief kunnen toepassen. Een beetje surfen op het net geeft wel een aantal leuke toepassingen weer van QR-codes, bijvoorbeeld op een t-shirt, op een ring, een muismat, een kussen enzovoort. Zelfs als kast! Daarbij wordt vooral uitgegaan van het esthetische aspect van de strakke, zwart-witte weergave, want over de link waar de code je naar toebrengt wordt niets gezegd.Op internet vind je genoeg handige sites die je helpen met het creëren van je eigen QR-code, voor je visitekaartje of website bijvoorbeeld. Maar ik begon te denken wat ik nog meer met die code kon doen.... Voor een netwerkevenement wilde ik graag mijn visitekaartje als QR-code meenemen, misschien als broche, dacht ik, om zo toch mijn creativiteit te tonen. Toen ik bedacht dat je een broche op je borst spelt en het wellicht wat raar zou staan als mensen met hun smartphone op jouw borsten gaan richten, kreeg ik een veel leuker idee...
Ik maakte via een handige website een passende QR-code, printte die op transferpapier (in spiegelbeeld!!), streek de code op witte stof en maakte er met wat vulmateriaal en een speldje een leuke broche van.
Op het netwerkevenement kreeg ik al aardige reacties: "Wat leuk, die broche! Je visitekaartje?" Toen ik erop aandrong om vooral hun smartphone tevoorschijn te halen en de code ook echt te scannen, werd schoorvoetend de telefoon gepakt ("ik heb je kaartje toch al!"). De aanvankelijk lauwe glimlach werd groter toen ze het resultaat bekeken...
De code gaf namelijk niet het verwachte visitekaartje weer of mijn website, maar een korte tekst:
"Nam je nu net een foto van mijn borsten??! Foei!!"
Leuke ijsbreker en zeker voer voor een leuke discussie.
Inmiddels heb ik nog een Engelse versie van deze tekst gemaakt als QR-broche en een code die een foto weergeeft van een sexy decolleté. Dan krijgen de scannende mannen toch waar ze de telefoon voor richten ;-)


Het feit dat je gewoon tekst (kort, niet meer dan 300 karakters maar sommige telefoons kunnen zelfs niet meer dan 150 aan!) of foto's (mits geplaatst op internet) kunt koppelen aan een QR-code, maken de gebruiksmogelijkheden wel heel erg leuk en gaven mij in ieder geval inspiratie voor allerlei grappige dingen.

Wat dacht je van een t-shirt met een grote QR-code die een foto weergeeft van een fantastisch lichaam van fotomodel of bodybuilder! Een geboortekaartje met QR-code met alle belangrijke informatie van de baby of een link naar het online baby-fotoalbum! Een koffiemok met een QR-code die aangeeft hoe jij je koffie het liefste drinkt!
Kortom, eindeloze mogelijkheden!
Van de leuke broches heb ik inmiddels diverse exemplaren gemaakt en deze zijn te koop via mijn webshop. Ik kan ze eventueel ook maken met jouw tekst of url.

Win een QR-broche

Wat voor leuke mogelijkheden kan jij nog verzinnen met een QR-code? Geef jouw idee door en onder de leukste inzendingen verloot ik een QR-broche!

4 opmerkingen:

Unknown zei

Leuk idee die broche haha. Toevallig zag ik laatst een wel heel opmerkelijke toepassing van de QRcode. Op een grafsteen! Ja echt! De code linkt dan door naar een webpagina over de overledene.
Tja.. wat moet je daar nou van denken?

Natasha Ioppi zei

Tja, het zal wel even wennen zijn. Maar toch wel een mooi idee om zo nog herinneringen over de overledene te bewaren.

Peter De Smedt zei

Tegenwoordig is er ook al de mogelijkheid om niet meer die saaie zwart-witte QRcodes te gebruiken maar een leuke QR code in huisstijl met je logo erin.

Neem anders een kijkje op :
http://www.http://clouddog.eu/qr-code-3

Voordeel van custom QRcodes is dat ze betrouwbaar en opvallend zijn en een bedrijf zich profileert als innovatief. Een volgende stap in de QRcode revolutie?

Marianne! zei

Mijn oom en tante schilderen in het verleden deze en andere schilderijen oa de traan jongen en zigeunerin met rode hoofd doek...ik vind het wel wat hebben .fijne dag en bedankt voor het delen van jou mooie verhaal..
Marianne